Toepassingen

Hier worden enkele toepassingen beschreven waarbij realtime interactieve 3D kan worden gebruikt.

visualisatie

Een 3D model van een ruimtelijk ontwerp wordt 1 op 1 overgezet naar een realtime 3D toepassing,  inclusief materialen, belichting etc. Deze toepassing kan vervolgens zowel op scherm als in een Virtual Reality omgeving gebruikt worden. Vanuit elk standpunt in en rond een ontwerp kijk je om je heen alsof dit al gerealiseerd is (real-time en interactief). Je kan letterlijk in een ontwerp rondkijken en rondlopen. Met een configurator kan gewisseld worden tussen varianten. Ook kunnen vanuit elke gewenste positie stills worden gemaakt met hoge kwaliteit die ook geschikt zijn voor drukwerk (met een druk op de knop). Deze methode is zeer geschikt voor het realistisch presenteren en beleven van ontwerpen voor bijvoorbeeld een gebouw, een schip of een inrichtingsontwerp.

Training

Realtime interactieve 3D kan uitstekend gebruikt worden voor trainingsdoeleinden. Een voorbeeld is een stresstraining waarbij mensen in een VR opstelling in verschillende scenario’s in een stressvolle situatie worden geplaatst. Ook is deze toepassing zeer geschikt voor trainingen in situaties die moeilijk of slechts tegen hoge kosten nagebootst kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een tunnelbrand, een terroristische aanslag of aan het laten wennen van kinderen aan een MRI scan. Ook op een scherm kan realtime interactieve 3D gebruikt worden voor trainingen of als ”handleiding”. Zo zou je bijvoorbeeld een motor tot op ieder onderdeel virtueel kunnen demonteren.

Games

Bij games denk je in eerste instantie aan fun. Dat is natuurlijk ook zo. Maar realtime 3D games kunnen ook worden toegepast voor training, behandelingen in de medische wereld en dergelijke. Een voorbeeld is een door dfab ontwikkelde VR game voor kinderen met een lui oog. Erasmus MC onderzoekt of behandeling met deze game een beter resultaat geeft dan het traditionele afplakken van het luie oog.

Ontwerptool

Realtime interactieve 3D is zeer geschikt als tool in een ontwerpproces. Bij de ontwikkeling van een bouwplan kan een ontwerp op ieder moment realistisch getoetst worden op diverse aspecten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de beleving van ruimten, aan zichtlijnen of de lichtinval. Ook kan een ontwerp realistisch worden getoetst door toekomstige gebruikers, de brandweer, de beveiliging etc.